Εναλλακτική θέρμανση: κόστος και απόδοση

Σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης θα στραφούν φέτος οι καταναλωτές, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, όπως π.χ. καυσόξυλα, φυσικό αέριο, κλιματιστικά, πέλλετ και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές. Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση που προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δαπάνη εξαρτάται κυρίως από το είδος της μόνωσης κάθε κατοικίας, οπότε οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί.

Πηγές θέρμανσης

κλιματιστικά έχουν αντικαταστήσει εδώ και πολύ καιρό το πετρέλαιο θέρμανσης σε αρκετά διαμερίσματα, ενώ φέτος η χρήση τους αναμένεται να γενικευθεί, καθώς για να ζεσταθεί ένα διαμέρισμα 70-75 m2 με τα κλασικά σώματα (καλοριφέρ), η κατανάλωση πετρελαίου φτάνει μέχρι και 2 ευρώ/ώρα, ενώ με κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια πέραν του μπάνιου, η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ/ώρα.

Tο φυσικό αέριο, αισθητά φθηνότερο από το πετρέλαιο, πέρυσι πρόσφερε μια εξοικονόμηση της τάξεως του 19% κατά μέσο όρο, η οποία φέτος με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Mια κατοικία συνολικής επιφανείας 100 m2 στην Αττική, για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση, θα χρειασθεί φέτος 1.800 με 2.000 ευρώ περίπου, ενώ με το φυσικό αέριο το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ περίπου.

πέλλετ, που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα καυσόξυλα, διατίθενται σε συσκευασίες των 15 ή 50 Kg με κόστος περίπου 0,30 ευρώ/Kg. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα σε ένα τζάκι, όπου όμως η απόδοσή τους είναι χαμηλή (20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλλετ, σε ενεργειακό τζάκι (απόδοση 60%) και σε ειδικούς καυστήρες. Oι σόμπες για πέλλετ έχουν απόδοση 80-90% και έχουν ευκολία στον προγραμματισμό, ενώ απαιτούν πολύ απλή συντήρηση. Οι λέβητες για πέλλετ μπορούν να συνδεθούν παράλληλα με τα θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή με πετρέλαιο. H απόδοσή τους ξεπερνά το 90%, αλλά προϋποθέτουν χωριστό χώρο για τοποθέτηση. H συντήρησή τους είναι απαιτητική, αλλά συμφέρουν καθώς με τα σημερινά δεδομένα 1lt πετρελαίου σε έναν καλά συντηρημένο καυστήρα αποδίδει 8.500 Kcal, ενώ 1Kg πέλετ 4.000 Kcal, που σημαίνει ότι 1lt πετρελαίου ισοδυναμεί σχεδόν με 2Kg πέλλετ.

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα καυσόξυλα όπου πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Αν η τιμή τους φέτος δεν μεταβληθεί σημαντικά, θα είναι κατά 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο.

Σχολιάστε