Υπέρυθρη θέρμανση ή άλλες πηγές θερμότητας;

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια εναλλακτική οικολογική λύση. Τοποθετείται πολύ εύκολα, δημιουργεί μια υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι και συγκρινόμενη με την συμβατική κεντρική θέρμανση είναι απείρως οικονομικότερη, καθώς το κόστος αγοράς πετρελαίου και αερίου αυξάνεται συνεχώς. Τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι άλλων πηγών θερμότητας είναι τα εξής:

  • Έχετε οικονομία έως και 80% ανάλογα με τη μόνωση του κτιρίου.
  • 100% απόδοση από την θέρμανση των panel.
  • Δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ταβανιού και δαπέδου.
  • Δεν χρειάζεται συντήρηση.
  • Τα panel υπέρυθρης θέρμανσης έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • Απόλυτη ασφάλεια για τα παιδιά (δεν καίγονται).
  • Τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα, γιατί εκπέμπει κατευθείαν (υπέρυθρες ακτίνες).
  • Εξοικονόμηση και όμορφη αισθητική του χώρου.
  • Υγιεινή θέρμανση, επειδή στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους.

Τι είναι οι υπέρυθρες ακτίνες;
Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό του ορατού φωτός, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία και την ευεξία μας, σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτίνες. Οι υπέρυθρες θερμικές ακτίνες δεν πρέπει να συγχέονται με τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες προκαλούν εκτεταμένα εγκαύματα. Τα υπέρυθρα κύματα είναι μια μορφή θερμικής ενέργειας, η οποία θερμαίνει τα αντικείμενα και γενικά οποιοδήποτε υλικό μπορεί να την απορροφήσει, χωρίς να θερμαίνει τον αέρα γύρω τους. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς, συνεπώς θεωρείται απολύτως ασφαλής. Ο ήλιος θεωρείται φυσική πηγή ακτινοβολίας. Όταν καλύπτεται από σύννεφα, ακόμα και αν η θερμοκρασία του αέρα δεν μειωθεί, αισθανόμαστε κρύο επειδή παρεμποδίζεται η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία προς τη γη.

Ποιο το βασικό πλεονέκτημα της υπέρυθρης θέρμανσης;
Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι κάποιοι ιστοί και όργανα απορροφούν επιλεκτικά την υπέρυθρη ενέργεια, η οποία δρα ευεργετικά επιταχύνοντας την αναρρωτική διαδικασία. Η ευεργετική επίδραση της υπέρυθρης ενέργειας όμως δεν περιορίζεται εδώ, καθώς η απορρόφηση της ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά στη ομαλή κυκλοφορία του αίματος, τονώνει την λειτουργία της καρδιάς και αποτοξινώνει νεφρά και συκώτι. Επιπλέον, χρόνια προβλήματα ρευματοπάθειας, αρθρίτιδας, ισχιαλγίας, μυϊκών πόνων εξαλείφονται σταδιακά, καθώς η απορρόφηση της υπέρυθρης ενέργειας επιτυγχάνει την μυϊκή χαλάρωση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εφικτή μόνο με χρήση μυοχαλαρωτικών ουσιών και φυσιοθεραπείας.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αγορά των panel κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρεία αλλά και τα τεμάχια που χρειάζεται μια οικία ή ένας επαγγελματικός χώρος, π.χ. για μια κατοικία της τάξης των 50 τ.μ. χρειάζεστε τρία (3) panel όπου το κόστος τους ξεκινάει από 200 ευρώ/τεμάχιο, ενώ η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη αρκεί βέβαια να υπάρχουν πρίζες κοντά και να μην χρειάζεται να τοποθετηθούν καινούριες.

Σχολιάστε